Saturday, August 16, 2014

En iyi iş zekası uygulamaları 2014 listesi

Amerika merkezli bilişim teknolojileri araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner'ın hazırladığı Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms, İş Zekası platformlarını karşılaştırmak için kullanılan en güvenilir ve saygın araştırmalardan biri. Şirket, 2014 yılına ait raporu bu Şubat ayında yayınladı. Listenin, İş Zekası Platformlarının liderlerini içine alan Leaders Çeyreği içinde bu sene Tableau, Qlik (kendini nedense bu adlı yeniden markalaştıran QlikTech), Microsoft, SAP, SAS, IBM, Tibco Sportfire, Oracle, Information Builders ve Microstrategy var.

Listenin Liderler Bölümüne 2013 yılında Spotfire firması ile birlikte ilk defa giriş yapan Tableau, uygulanabilirlik (ability to execute) konusunda dünyanın en iyi iş zekası platformu olmuş gibi görülüyor. Yenilikçilik konusunda yakın rakibi olan QlikView'e göre uygulanabilirlik konusunda daha iyi iken, vizyonun tamlığı (completeness of vision) konusunda da bu üründen biraz daha iyi görünüyor. Yani kısacası, Tableau QlikView'den daha iyi bir konumda ve bir sonraki sürümü QlikView.Next'i bir türlü piyasaya süremeyen QlikTech'i bayağı terletecek gibi görünüyor.

Bu senenin "meydan okuyanları" (challengers) bölümünde ise Birst ve Logi Analytics (daha önce LogiXML) var. Logi Analytics her ne kadar 2013 yılına göre hem uygulanabilirlik hem de vizyonun tamlığı konusunda geriye düşmüş görünse de Birst neredeyse liderler bölümüne girecek bir konumda.

Gartner bu raporu her sene İş Zekası piyasasındaki ürünleri analiz ederek üretiyor. Bu rapor aslında oldukça ayrıntılı ve her iş zekası platformunun avantajlarını ve dezavantajlarını güzel bir şekilde listeliyor.

En iyi iş zekası uygulamaları 2014 listesi
En iyi iş zekası uygulamaları 2014 listesi
Tableau platformunun popülerliği, ürün ile aynı ismi taşıyan geliştiricisinin Wall Street performansına da yansımış. Tableau'nun gelirleri de son 4 çeyrektir bir önceki yıla göre 62%, 71%, 90% ve 95% büyümüş.

1 comment:

  1. Güzel kısa ve öz bir yazı olmuş. https://tkyheryerde.blogspot.com/

    ReplyDelete