Saturday, August 16, 2014

En iyi Qlikview İş Zekası kitabı

QlikView İş Zekası Platformu, piyasadaki en popüler ve iyi iş zekası uygulamalarından biri. Son kullanıcıların BT departmanına bağımlı olmadan kendi iş zekası uygulamalarını geliştirmeleri kavramını (Self Service BI) ilk defa literatüre sokan QlikView, gerçekten de klasik iş zekası platformlarına göre öğrenmesi kolay bir uygulama.

QlikView'ü öğrenmeyi kolaylaştıran en güzel özelliklerinden biri de QlikView Personal Edition denilen masa üstü uygulamasının süresiz olarak bedava olması. Bu nedenle pahalı bir QlikView eğitimine gitmek yerine uygulamayı indirip, güzel bir kitap ile kendi kendinize öğrenmeniz de mümkün.

Piyasada pek çok kitap var. Ama bizim bildiğimiz Türkçe bir kitap yok. Eğer ingilizceniz varsa da tavsiyemiz Miguel Garcia ve Barry Harmsen tarafından yazılan QlikView 11 for Developers adlı kitap. Benim çalıştığım QlikView partneri şirkette biz bunu işe başlayanları eğitmek için kullandık ve kullanıyoruz. Kitabın içeriğini o kadar beğendik ki 4,000 Dolar para bayılıp kitabın içeriğini 5 günlük QlikView eğitim dershanesi olarak sunan bir programa bile üye olduk.

QlikView 11 for Developers daha başından gerçek bir QlikView iş zekası uygulamasının adım adım geliştirilmesi ile başlıyor ve kitap boyunca da çeşitli konuları öğrenirken bir yandan da bu uygulamayı geliştirmeye devam ediyorsunuz. Yani kitap oldukça pratik ağırlıklı bir materyal sunuyor.

Kitabın en güçlü taraflarından biri de QlikView'un anlaması ve öğrenmesi en zor kısmı olan Set Analysis (Küme Analizi) konusunu oldukça iyi bir şekilde anlatıyor olması. Set Analysis zorluğu ve kendisini anlatan iyi bir materyalin olmaması nedeniyle kendi başına QlikView uygulaması geliştiren firmaların çoğunda kullanılmıyor. Qlik firmasının eğitim programı da çözüm değil. Firmanın kendi materyalinde Set Analysis, Variables ve Dolar Sign Expansion gibi yazılımı zor konularla beraber birden bire anlatılıyor ve bu da oldukça kafa karıştırıcı. Set Analysis mekanizmasının kullanılmaması ise büyük problem zira eğer bunu kullanmadan QlikView kullanıyorsanız, platformun potansiyelinin yüzde 70'ini kullanmıyorsunuz!

İş Zekası Kitap - QlikView 11 for Developers
QlikView 11 for Developers
Peki Qlik firması Qlik Sense adlı yeni platformunu piyasaya sürecekken (planlanan bu Eylül 2014'te), QlikView 11 öğrenmek için geç değil mi? Bizce değil. Zira QlikView 11 en az 3-4 sene daha desteklenecek ve birçok firma QlikView 11'dan Qlik Sense geçemeyecek zira uygulamanın görsel arayüzü eski QlikView uygulamalarını desteklemiyor. Bu nedenle QlikView 11 hemen ortadan kalkacak bir sürüm değil.

No comments:

Post a Comment