Tuesday, August 19, 2014

Qlik Sense nedir?

Qlik Sense, Qlik (daha önceki adıyla QlikTech) firmasının en yeni iş zekası platformunun adı. Çok yakın bir zamana kadar firmanın QlikView.Next olarak lanse ettiği platformun ismi, bedava masaüstü sürümünün piyasaya sürülmesiyle beraber Qlik Sense olarak değiştirildi.

Qlik Sense, QlikView'den farklı bir ürün ve o nedenle QlikView 12 olarak anılamayacak bir platform. Qlik firması güçlü rakibi Tableau firmasının oldukça popülerleştirdiği sürükle-ve-bırak şeklinde veri görselleme (data visualization) konseptini bu ürünün kalbine koymuş. QlikView ve Qlik Sense farklı platformlar oldukları için eğer halihazırda QlikView kullanıyorsanız elinizdeki uygulamaları basit bir transformasyon ile Qlik Sense'e taşıyamayacaksınız. Muhtemelen tüm arayüzü yeniden geliştirmeniz gerekecek.

Şu an Qlik Sense piyasaya sürülmüş değil. Qlik firması sadece ürünün bedava olan Qlik Sense Desktop Edition adlı parçasını piyasaya sürdü. Ürünün ise Eylül 2014'te piyasaya sürülmesi bekleniyor. Qlik firmasının şu ana kadarki açıklamalarından çıkardığımız bu QlikView ve Qlik Sense ürünlerinin birbirlerine paralel olarak satılacağı ve firmanın bir süre boyunca her iki ürüne de yatırım yapacağı yönünde.

Qlik Sense daha çok kendi başına, firmanın BT elemanlarına bağımlı olmadan iş zekasını kullanmak isteyen son kullanıcılara hitap eden bir uygulama. Görünen o ki sürükle-ve-bırak ile kolayca iş zekası kontrol panelleri geliştirmek mümkün. Fakat uygulamanın QlikView ürününün zor kısımları olan Set Analizi gibi fonksiyonlar için daha kolay bir alternarifi olup olmadığını ise şu an bilmiyoruz.


Qlik Sense ile QlikView arasındaki farklar?
Qlik Sense ve QlikView arka planda aynı veri analiz motorunu (data analysis engine) kullanan iki farklı arayüz gibi düşünülebilir. Bu nedenle QlikView'de yazılmış olan expressionlar (set analysis expression gibi) ve veri modelleme kodu (data modeling scripts) hemen hiçbir değişime uğramadan Qlik Sense'te kullanılabilirler (ama bazı ufak değişiklikler gerekli).

Ama yine de Qlik Sense, Qlik View'den oldukça farklı:

QlikView daha çok şirkette IT'nin geliştirdiği ve son kullanıcının kullanıp, yararlandığı merkezi İş Zekası uygulamaları geliştirmek için uygun bir uygulama (ki Qlik Sense çıkana kadar Qlik firması aksini iddia ediyordu). Qlik firması bu tür uygulamalara Guided Analytics diyor. Yani önceden geliştirilmiş İş Zekası Kontrol Panellerinin (Business Intelligence Dashboard) son kullanıcı tarafından yeni eklemeler ve değişiklikler yapmadan kullanımı. QlikView son kullanıcıya veriyi görsel olarak dibine kadar analiz edebileceği ve sorularına cevap arayabileceği bir platform sunsa da, son kullanıcı bu uygulama ile kendi görsel analiz arayüzlerini yaratamıyor (aslında yaratabilir ama bu kolay bir iş değil).

Qlik Sense ise IT bilgisi ve kodlama yeteneği kısıtlı ya da hiç olmayan son kullanıcıların, kendi iş zekası arayüzlerini kendileri yaratabilmeleri için (self-service BI) ortaya atılan bir ürün.

Qlik Sense'in veri modelleme (data modeling) kısmı arayüz olarak QlikView'a göre oldukça değişik olsa da veri modelleme mantığı QlikView ile aynı : veri yükleme ve düzenleme kodu (script) yazıyorsunuz. Script, şu ana kadar gördüğümüz örneklere bakılırsa QlikView ile aynı yapıya sahip. Bunun kötü yanı, script yazmanın son kullanıcı için korkutucu olması ama iyi yanı da eğer elinizdeki QlikView uygulamasını Qlik Sense'e aktarmaya kalkacak olursanız işiniz, en azından veri modelleme açısından, kolay gibi.

Qlik Sense data modellemenin arayüzüne ise basit Excel dosyaları gibi veri dosyalarını, scripte bulaşmadan yüklemeye yarayacak bazı sihirbazlar yerleştirilmiş ki en azından artık çok basit veri yüklemeler için bile açıp script editore girmeniz gerekmiyor.

Bu sürümde olmayanlar

Qlik Sense'in ilk sürümünde olmayan ve QlikView'den alıştığımız bazı önemli özellikler var. Qlik Sense şu an pivot table, cyclic dimension, dynamic labels, direct data discovery ve arayüz nesnelerinin şartlı gösterimi gibi önemli fonksiyonları desteklemiyor.



1 comment:

  1. kısa bir metinle konuyu çok iyi özetlemişsiniz. tebrikler

    ReplyDelete