Sunday, August 24, 2014

En iyi iş zekası uygulamaları listesinde son durum

Gartner'ın 2014 yılı için hazırladığı İş Zekası raporuna baktığımızda geçen yılın liderleri olan Tableau, Qlik, Microsoft, SAP, SAS, IBM, Tibco Spotfire, Microstrategy ve Information Builders firmalarının bu sene de lider olduğunu görüyoruz. Fakat listenin liderler kısmına 2013 yılında giren ve veri görselleme (data visualization) ve veri keşif (data discovery) alanının en popüler uygulaması olan Tableau'nun bu sene "ability to execute" ekseninde en tepeye çıktığını görebiliyoruz.

Gartner'a göre, geçtiğimiz aylarda Tableau 8.2'yi piyasaya süren Tableau Software firmasının "ability to execute" ekseninde tepeye çıkmasında en önemli etken, firmanın yakaladığı piyasa momentumu ve rakipsiz müşteri memnuniyeti. Tableau hem fonksiyonları hem de son kullanıcı için kolay kullanılır oluşu nedeniyle şu aralar en popüler iş zekası platformu. Tableau'nun popülerleştirdiği "sürükle-ve-bırak" tarzı görsek veri analizi, iş zekası ve veri görselleme uygulaması geliştirme yöntemi, firmanın popüler olmasında en büyük etkenlerden biri.

Son yıllarda iş zekası ile ilgili yeni lisans satışlarında Tableau, Qlik ve Tibco Spotfire firmalarının popülerleştirdiği data discovery tipi lisansların satışının çoğunlukta olması, iş zekasının aslında kategori olarak yavaş yavaş data discovery ya da veri keşfi adlı alana kaydığını gösteriyor.

İş Zekası lider platformları listesindeki 10 platform sağlayıcısını kabaca iki gruba ayırabiliriz : Qlik, Tableau ve Tibco Sportfire'ın içinde bulunduğu ve bellek-içi (in-memory) veri keşif ve görsel veri analiz uygulamaları ile diğer firmaların (ki mega platform sağlayıcıları diye adlandırabiliriz) sağladığı daha geleneksel iş zekası uygulamaları. Qlik, Tableau ve Spotfire her ne kadar veri görselleme ve görsel veri keşfi konusunda (visual data discovery) rakipsiz olsalar da klasik iş zekası uygulamalarının sağladığı büyük kullanıcı tabanlı platform yönetimi konusunda gerideler. Bunu yanında klasik iş zekası uygulamaları ise devasa (milyon dolarlık ve binlerce kullanıcılı) iş zekası platformları geliştirme konusunda üstün yanlarını korumakla beraber, görsel veri analizi ve hızlı iş zekası uygulamaları geliştirme konusunda oldukça gerideler.

Bu seneki listeye bakarsak, Oracle ve Microstrategy firmalarının "ability to execute" ekseninde dibe vurduklarını ama hala lider kısmında kalabildiklerini görüyoruz. Oracle'ın en son iş zekası sürümlerinin müşteri memnuniyeti konusunda çok kötü değerler almış olmasında bunun etkisi büyük. Microstrategy ise hem son kullanıcı hem de iş zekası geliştirme uzmanları için kolay bir uygulama değil ve hem yazılım hem de yazılım desteği konusunda düşük değerler almış.

2014 İş zekası platformları
2014 İş zekası platformları
Listede "vizyon sahibi" kısmına giren Alteryx konusunda da bir iki çift laf edelim. Alteryx Garner tarafından üstün ad hoc reporting, veri sorgulama, geospatial iş zekası ve data modelleme konusunda övülmüş. Alteryx'i biz Tableau ile beraber kullanılırken görmekteyiz çoğunlukla. Tableau'nun muhteşem veri görselleme platformunun tek eksiği veri modelleme konusunda yetersiz olması ki birçok uygulamada bu kısım Alteryx ile kolayca geliştirilebilmekte. Alteryx ismini önümüzdeki yıllarda bolca duyacağız gibi.

No comments:

Post a Comment